Liikkeelle lähtemisen tukena

Mereon ikääntyneiden liikkumisen edistämisen hankkeen asiakkaista noin joka viides on ohjautunut meille toiminta- tai fysioterapeutin kautta. Tyypillisesti ikääntynyt on kaatunut tai hänellä on ollut kuluman tms. vuoksi leikkaus. Kuntoutusjakson jälkeen edessä on paluu arkeen. Etenkin yksin asuvat iäkkäät kokevat usein arjesta selviämisen haasteelliseksi, koska sekä turvallisuuden tunne että usko omiin kykyihin on järkkynyt ja toipuminenkin tuntuu etenevän hitaasti. Tässä vaiheessa voimme tukea iäkästä kiireettömillä keskusteluilla, joissa hän voi käydä läpi tapahtunutta, sanoittaa tarpeitaan ja hahmotella toiveitaan tulevaan liittyen.
Motivaatio ja tavoite kulkevat käsikädessä
Kuntouttava liikkuminen tulee aloittaa itseä kuunnellen ja sopivin askelin, mutta silti tavoitteellisesti. Liian usein fysioterapeutin ohjeet kuntouttavista liikkeistä ovat hautautuneet asiakkaan lehtipinon alimmaiseksi ja jääneet tekemättä. Tapaamisissa keskustelemme kuntouttavien liikkeiden merkityksestä toipumiseen ja etsimme yhdessä kadonnutta motivaatiota. Käytännönläheinen tavoite omassa arjessa auttaa näkemään harjoittelun polkuna tätä toivetta kohti.
Tukea kaatumisen pelkoon ja lihaskunnon ylläpitämiseen
Iäkkäiden lihaskunto heikkenee nopeasti, jos arkiliikkumiseen tulee taukoa. Varmuuden vuoksi paikalle jääminen lukitsee ikäihmisen helposti nojatuoliin ja altistaa toimintakyvyn heikkenemiselle. Arjen aktiivisuus tukee kuntoutumista niin fyysisesti kuin henkisestikin. Liikkeelle lähteminen vetreyttää mieltä ja vahvista pystyvyyden kokemusta.
Leikkauksen tai tapaturman jäljiltä iäkäs kokee usein olevansa entistä hauraampi. Kivut liikkuessa ja etenkin uusi kaatuminen saattavat pelottaa. Tapaamisilla keskustelemme peloista ja tuntemuksista. Pohdimme yhdessä syyseuraussuhteita ja pyrimme käytännönläheisesti löytämään sisäisen motivaation omasta toimintakyvystä huolehtimiseen. Fyysinen toimintakyky merkitsee vapautta selviytyä itsenäisesti arjessa.
Sopeutuminen muutokseen
Usein iäkkään fyysinen toimintakyky ja turvallisuuden kokemus muuttuvat kaatumisen tms. myötä niin, että rollaattori jää apuvälineeksi päivittäiseen käyttöön. Muutos vaatii totuttelua niin käytännössä kuin myös ajatustasolla. Useimmiten asiakas keksii itse oikean tavan toimia erilaisissa tilanteessa, kunhan uskaltautuu kokeilemaan. Rollaattori lisää turvallisuuden tunnetta, ehkäisee uusia kaatumisia ja mahdollistaa levähtämisen ja tavaroiden kuljetuksen. Rollaattorin käyttö on monelle virstapylväs, jossa joutuu konkreettisesti hyväksymään uuden vaiheen vanhenemisen ja luopumisen tiellä. Se kirpaisee aluksi, mutta muuttuu sitten osaksi arkea. Kaikessa tässä Liikkumisen edistämisen kiireettömät kohtaamiset tukevat iäkästä.
Kirjoittaja:
Taru Varpenius, hankeohjaaja, geronomi AMK
Ikääntyneiden liikkumisen edistäminen
Mereo ry