Näen sinut-hankkeen artikkelisarja osa 1 - Ikääntyneiden moninaiset elämäntilanteet - asiakkaaksi etsivään vanhustyöhön

21.10.2024


Etsivässä vanhustyössä pyritään tavoittamaan ikääntyneitä, jotka ovat yhteiskunnan palvelujen ulkopuolella tai saatavat palvelut eivät ole riittäviä. Usein ikääntynyt asuu yksin ja sosiaaliset suhteet ovat heikot tai olemattomat tai ne eivät vastaa arjen haasteiden voittamiseen. Moni elää digimaailman ulkopuolella, jolloin tieto ajankohtaisista asioista tai mahdollisuuksista ei ole saatavilla. Tätä joukkoa ei somemainonta tavoita.

Kun julkiset palvelut eivät riitä tai niitä ei kenties vielä ole oikeutettu samaan mutta silti oma tilanne mietityttää, on etsivä vanhustyö hyvä vaihtoehto. Toiminta pyrkii täydentämään julkisia palveluita niin, ettei kukaan jäisi ulkopuolelle tai yksin. Julkiset palvelut eivät riitä myöskään vastaamaan yksilölliseen sosiaaliseen tarpeeseen, kun yksinäisyys yhteiskunnassamme lisääntyy.

Tyypillistä on, että ikääntynyt on jäänyt yksin, puoliso tai ystävät ovat menehtyneet eikä elämässä ole mielekkyyttä tai merkitystä. Kotoa lähteminenkin voi pelottaa – oma toimintakyky tai ulkoiset uhat voivat jännittää, jos ei ole käynyt kotinsa ulkopuolella aikoihin tai oma kunto on huonontunut ja sitä kautta elinpiiri pienentynyt. Tämä yhtälö laskee merkittävästi mielialaa. Miten käytännön asiat hoituvat, kun ei käytä älylaitteita tai mihin pääsisi tapaamaan muita ihmisiä? Haasteiden kasautuessa niihin on entistä vaikeampi yksin tarttua.

Kun tavoitamme tällaisia henkilöitä, Etsivän vanhustyön työntekijä sopii tapaamisen asiakkaan kotiin ja tutustumisen jälkeen lähtee yhdessä asiakkaan kanssa etsimään sopivia vaihtoehtoja elämän mielekkyyden lisäämiseksi tai arjen sujuvuuden parantamiseksi. Etsivän vanhustyön asiakkuuden kesto on yksilöllinen, mutta keskimäärin noin 5 kuukautta. Tapaamisia pyritään järjestämään tilanteesta riippuen viikoittain. Asiakkuuden aikana pyritään saavuttamaan sellainen muutos ikääntyneen tilanteeseen, että hän pystyy jatkamaan ilman ammattilaisen apua. Myös asiakkuuden jälkeen ikääntyneellä on ammattilaisesta kontakti, jonka puoleen kääntyä, jos kohtaa elämässään tulevaisuudessa haasteellisia tilanteita.

"Tärkeää, että nyt tieto mihin olla yhteydessä, jos tarvitsee apua"

Etsivään vanhustyöhön voi tulla asiakkaaksi mistä tahansa. Riittää, että asuu kotonaan ja on yli 65-vuotias helsinkiläinen. Jos ikääntynyt ei itse halua ottaa yhteyttä niin omaisen, ystävän tai ammattilaisen ohjatessa meille, on ikääntyneeltä itseltään oltava lupa yhteystietojen luovuttamiseen. Kun saamme yhteystiedon, työntekijämme ottaa ikääntyneeseen puhelimitse yhteyttä jatkosta sopimiseksi mahdollisimman nopeasti, kuitenkin aina 2 viikon sisällä. Mereon työntekijöiden yhteystiedot löydät Yhteystiedot-palkista.


"En enää pelkää tulevaa. Olen saanut mielenrauhaa, kun asiat ovat hoituneet. Kiitos kovasti!" 


Jos huoli herää ikääntyneestä, myös huoli-ilmoitus on hyvä keino välittää. Huoli-ilmoituksen voi Helsingissä tehdä Maisassa tai olemalla yhteydessä Seniori-infoon 09-310 44556. Lue lisää huoli-ilmoituksesta: 

https://www.hel.fi/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/senioripalvelut/ohjaus-ja-neuvonta/huoli-ilmoitus-ikaantyneesta 


Näen sinut- Etsivän vanhustyön hanke on alkanut Mereolla keväällä 2024. Artikkelisarjassa tulemme käsittelemään asiakkaaksi tulemisen lisäksi asiakkuuden sisältöä sekä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa arjen esimerkkejä hyödyntäen. Seuraava artikkeli julkaistaan joulukuussa 2024. Kirjoittajina Näen sinut- hankkeen työntekijät Henna Grönberg, Sanna Huhtamo ja Lasse Repo.